Tartalomhoz ugrás

Robotrendszerek

A megnövekedett mínőségi követlményeknek és az egyre rövidebb határidőknek köszönhetően egyre nagyobb hangsúly helyeződik az ipari automatizálásra. Ma könnyen versenyelőnyhöz juthat, vagy megőrizheti előnyét az, aki hajlandó gyártórendszereit automatizálni. Az emberi munkaerő kiváltása a gyártás felgyorsulásához és a mínőség növekedéséhez vezethet. A veszélyes vagy monoton munkák robotokkal, automatákkal történő kiváltása pedig, tovább csökkenti a balesetveszélyt, és növeli a munkahelyi környezet biztonságosságát.

A robotizálással és az automatizálással új lehetőségek, új piacok nyílhatnak meg Ön és cége előtt.

A robotokról általában

A piacvezető japán FANUC Robotics robotjai az ipar számtalan területén alkalmazhatóak

  • hegesztésre

  • anyagmozgatásra

  • szerelésre

  • festésre és felületkezelésre

  • stb.


A robotok szerkezete, szigetelése és felülete fel van készítve az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipar követelményeire. Pontosságúk lehetővé teszi mérési illetve labor feladatok elvégzésére is.

A hegesztőrendszerek

A hegesztőrendszerek, olyan automata rendszerek, amelyben egy vagy több robot összahangolt hegesztési munkát végez.Ekkor a robot vezérélése és a hegesztőgép vezérlése összehangoltan működik. A beállított hegesztési paraméterek automatkusan váltogathatóak programból a hegeztési feladat igényeinek megfelelően. A munkadarbok készülékezése, és leszorítása is automtaikusan működtehető. A teljes rendszer állapotáról lehetőség van grafikus visszajelzésre.
Emberi munkaerőt általában a munkadarabok ki- és behelyezése igényel.

Alkalmazási példák

Az alábbiakban néhány cella variációt mutatunk be, amelyek segíthetnek megismerni a cellák lehetőségeit.

Egy munkahely, egy forgató

Ennél a megoldásnál az operátor feladata a munkadarabok ki- és behelyezése, majd a hegesztés elindítása.
A munkadarabok rögzítése történhet kézi vagy gépi leszorítással.
A darabok felhelyezése után az operátor befordítja a forgatóasztalt, és elindítja a hegesztést. Miközben a robot dolgozik az operátor leveszi a már elkészült darabot és behelyezi az újat.

Két munkahelyes megoldások

Ha a hegesztés viszonylag rövid idő alatt elkészíthető egy munkadarabon, akkor érdemes megkettőzni a munkahelyek számát a jobb gépkihasználás érdekében. Ennél a megoldásnál két operátor, két különböző munkadarabot kezel, így lehetővé válik, hogy egymás mellett párhuzamosan tudjanak dolgozni. amíg egyik helyen hegeszt a robot,  addig a másik helyen az operátor elő tudja készíteni a következő munkadarabot.
Itt is megoldható a forgatóasztalok használata.

Komplex rendszerek

Lehetőség van egész összetett rendszerek készítésére is. Ennél a robot egy sín pályán mozog egy hagyományos és egy forgatós munkahely között.

Vissza a tartalomhoz