Tartalomhoz ugrás

Sajtóközlemény

A Gyártástrend szakfolyóiratban megjelent pályázatzáró sajtóközlemény
Projekt azonosító: 2020-1.1.1-KKV-START-2020-00325
Moduláris robot pályák fejlesztése a Werldmatic kft.-nél


Az iparban dolgozó robotok többsége rögzített bázisra épül. Ennek megfelelően egy robot munkaterének maximális mérete a karkinyúlással egyezik meg. Sajnos ezt a gyakorlatban szinte soha nem lehet kihasználni, mivel a valós munkatartomány erősen lecsökken, ha egy a robotkarra szerelt szerszám orientációját tartani akarjuk.
Amennyiben szükséges a nagyobb munkatartomány, választható egy hosszabb karú típus, de ha korlátok nélkül szeretnénk bővíteni a munkateret, legegyszerűbb egy pályán mozgó kocsira szerelni a robotot. Ilyenkor a
kocsit mozgató motor a robot 7. tengelyeként jelenik meg a vezérlésben. Így, a felülnézetben eredetileg kör alakú munkatartomány tetszés szerinti hosszúságban kiterjeszthető, egy elnyújtott
„lóversenypálya” alakban. Ha az egytengelyes bővítéssel még mindig nem fedhető le a szükséges terület, akár két- vagy többtengelyes pályarendszer is felépíthető, amivel már szinte korlátok nélkül tudjuk mozgatni a robotunkat és ezzel tetszőleges méretű és alakú területet tudunk bejárni.
Palettázó, anyagmozgató, gépkiszolgáló és hegesztő robotok esetében használják leginkább az egy, vagy többtengelyes robotpályákat.

Cégünk a Weldmatic Kft. egy moduláris bázisra épülő pályarendszert fejlesztett ki, amivel méretben és terhelhetőségben szinte korlátlanul tudunk pontos és merev pályarendszereket építeni ipari robotok számára.
A robotpályarendszer számára kiválasztott, gépépítő furatos modulbázis mérettartománya a 100x100 mm-től a 400x400 mm keresztmetszetig és 4 m hosszig terjed. Ezeket az egységeket lehet a precíz furatok és az erre a célra tervezett adapter elemek segítségével egymáshoz illeszteni úgy, hogy a ráépített lineáris pályaszakaszok, egyszerű eszközökkel, a helyszínen is összeszerelhetők.
Robotmozgatás, vagy lineáris robotrendszer gyártása esetén csak a tervezői fantázia szab határt a felhasználási lehetőségeknek. A standard modulok gyártási technológiája garancia a pontosságra, a méret és alaktartásra. A minden oldalon azonos pontossággal megmunkált és precíz furatokkal gyártott modulok a Weldmatic Kft. kimondottan erre a célra fejlesztett illesztő elemeinek a felhasználásával bármilyen kombinációban összeépíthetők.
Hogy az ilyen módon gyártott robotpályák robot típustól és modeltől függetlenül is felhasználhatóak legyenek, egy olyan hajtás rendszert fejlesztettünk ki, amely kompakt „utazó” egységet képez a meghajtó motorral és a robot vezérléssel csak valamilyen standard ipari kommunikációs buszrendszeren keresztül kommunikál. Ennek legfőbb előnye az egyszerű kábelezés
mellett, az univerzális felhasználhatóság lehet, mivel így bármilyen gyártó, bármilyen szabványos buszrendszeréhez egyszerűen kapcsolódó eszközként kezelhetjük a rendszerünket. Ez a megoldás. a szabványos nagysebességű ipari buszrendszerre „felfűzhető” hajtásmodul mellett, még természetesen sok más digitális vagy analóg ki-bemenet és egyéb szenzor jelének továbbítására lehetőséget biztosít. Ez a megoldás szervesen integrálható az Ipar 4.0 irányelvei szerint felépített struktúrába, ahol a nagysebességű hálózaton történő kommunikáció biztosítja az egyre komplexebbé váló ipari rendszerek összehangolt működését.
Weldmatic kft. www.weldmatic.hu
Vissza a tartalomhoz