Hegesztés felügyelet

Jelen korunk gazdasági kihívásai a fém, és hegesztési ipart sem kíméli. Ügyfeleinknek fontos, hogy a meglévő professzionális hegesztő szakembereik a legjobb kihasználtság mellett dolgozzanak, és a lehető legtöbb értéket teremtsenek a cégük számára. Úgyszintén fontos tényező, hogy korunk kiemelkedő energiaárai mellett a gépeink csak addig üzemeljenek, ameddig azok ténylegesen használatban vannak.

A Weldmatic Kft ezekre a problémákra válaszul fejlesztette ki a hegesztés felügyeleti megoldását a “Spion”-t.

Hegesztés felügyelet előnyei

Mérni, analizálni, cselekedni!

A hegesztés felügyeleti megoldásunk lényege, hogy konkrét adatokkal rendelkezzünk a hegesztési folyamatról,  amelyet később felhasználhatunk optimalizálási célokra. Egyik ügyfelünknél, ahol a megoldást alkalmaztuk kiderült, hogy a műszak során csak ~20%-ban vannak ténylegesen kihasználva a hegesztőgépek, ami igazán meglepte az ügyfelet. Felhasználva a mért adatokat, és analizálva a jelenlegi hegesztési folyamatot kiderült, hogy például a hegesztőnek legalább 1 órát kell várnia, amíg felszabadul megfelelő daru a nehéz tárgy mozgatására, vagy például hegesztő csavaros rögzítő megoldásokat használ, amit jelentősen lehet gyorsítani gyorsszorítók alkalmazásával.

A Weldmatic Kft. által készített megoldással az ügyfeleink monitorozni tudják a gépeik tényleges kihasználtságát, és fogyasztásukat. A gépeken dolgozók teljesítménye is összehasonlítható, amellyel kiszűrhető ha valaki nem optimális eljárást használ a munkája során. A teljesítménymérésnek hála az ügyfeleink látják  a célgépek tényleges fogyasztását a műszak alatt, és optimalizálni tudják, azok használatát. (Például a gép kikapcsolása, készenléti üzemmód helyett.) Cégünk készséggel ajánlja fel konzultációs szolgálatait annak érdekében, hogy az ügyfeleink optimalizálni tudják a munkafolyamataikat a hegesztéstechnika területén!

Wireless innovációnk előnye, hogy az adatgyűjtés valós időben, és vezeték nélkül történik WiFi hálózaton keresztül. Nincs szükség kábelekre, vagy személyes jelenlétre, aki letöltené a mért adatokat SD kártyáról. Mi automatikusan gondoskodunk arról, hogy az adatok megérkezzenek!

A technológia részei

Wireless adatgyűjtő eszköz

A megoldásunk alapeleme az “adatgyűjtő” eszköz, amely méri a fali aljzat és a célgépünk között az áramerősséget és a fogyasztást. A mérőeszközt 1 és 3 fázisú betáplálásra is rá lehet illeszteni, és a mérés független az adott célgép típusától, így a Weldmatic Kft ténylegesen univerzális megoldást nyújt!

Az adatgyűjtő eszköz WiFi hálózaton keresztül képes továbbitani az adatokat egy adatbázisnak, amely feldolgozza az mért adatokat, és megjeleníti az ügyfeleink számára.

Felügyeleti szoftver

A hegesztés felügyelei megoldásunk lelke maga a felügyeleti szoftver, amely képes akár 50 darab adatgyűjtő eszköz kezelésére párhuzamosan! A felügyeleti szoftverünk feldolgozza az adatgyűjtő eszközök által továbbított adatokat, és azokat egy adatbázisban tárolja. A felhasználó számára grafikus felületen keresztül megmutatja a mért célgép kihasználtságát (a gép aktív használata, versus a teljes műszak időtartama.), illetve fogyasztását egy adott műszakra, vagy akár egyedileg beállított időtartamra is. A célgépek kihasználtsága visszamenőlegesen is megtekinthető, és ezáltal összehasonlítható más időszakokkal. 

Előkövetelmények

A hegesztés felügyeleti megoldásnak van pár előkövetelménye, amit az ügyfelünknek kell biztosítania:

  • Egy PC, vagy szerver, amelyre a felügyeleti szoftver telepíthető (Container technológia), és amelynek van kapcsolata a WiFi hálózathoz
  • WiFi hálózat elérhetősége az üzem területén belül, amin keresztül a mérőeszközök kommunikálni tudnak a felügyeleti szoftverrel
  • Rendszergazda, vagy hasonló profilú munkatárs, aki a dokumentáció alapján képes telepíteni a felügyeleti szoftvert
  • A szervernek internet eléréssel kell rendelkeznie.

Fejlesztési irányok

Cégünk elkötelezett a vezetéknélküli megoldások iránt, és valljuk, hogy az iparban is ez a jövő útja. A következő generációs hegesztés felügyeleti megoldásunkat IoT (Internet of Things – Dolgok Internete) alapelvei mentén fejlesztjük, ahol az adatgyűjtő eszközeink egy SIM kártya segítségével csatlakoznak az elérhető mobilhálózatra (hasonlóan ahogyan például az okos árammérő órák), és az adatokat egy a Weldmatic Kft. által üzemeltetett központi “felhőben” lévő adatbázisba továbbítja. Ügyfeleink az adataikat webes felületen keresztül bármikor megtekinthetik, és analizálhatják! A továbbfejlesztett megoldás előnye a nagyobb flexibilitás, és az alacsonyabb telepítési költségek, hiszen csak az adatmérő eszközöket kell ügyfeleink részére szállítani!

Ez a megoldás várhatóan 2024 közepén lesz elérhető.

Írjon nekünk!

Miben tudunk segíteni?
Elérhetőségek
Üzenet