Moduláris gépépítés

Ma már szinte minden ipari gép és berendezés standard modulokból épül fel. Hajtóművek, csapágyak, motorok, pneumatikus és hidraulikus egységek, PLC-k, CNC-vezérlések és szenzorok széles választékából szinte bármi összeépíthető. A gyártók igyekeznek ezeket az egységeket csereszabatossá és univerzálisan felhasználhatóvá tenni, hogy a lehető legszélesebb körben legyenek felhasználhatók. Ezzel részben megkönnyítik a tervezők és gépgyártók munkáját, de nem mellékesen, a nagy sorozatú gyártás jelentősen csökkenti az előállítás költségeit, továbbá növeli a termékek versenyképességét.

Építkezés elemekből

Emelő-forgató

A gépek, illetve berendezések összeépítéséhez szinte minden esetben szükséges valamiféle teherhordó bázis, egy géptest, amelyre a felhasznált modulok, egységek a megfelelő merevséggel és pontossággal rögzíthetők. Ez általában valamiféle hegesztett fémszerkezet, egy megmunkált öntvény, vagy eleve az összeszerelhetőségre optimalizált precíziós alumínium-, illetve acélprofil rendszer.

Az igazán nagy terhelhetőségű egyedi gépek és berendezések felépítéséhez már sokkal kevesebb alternatívát találunk. Itt elsősorban a hegesztett szerkezeti egységek jelentik a hagyományos megoldást. Gyártásuk esetében szinte kizárólag a manuális hegesztés jöhet szóba, és a nagy méretek miatt az így kialakított munkadarabok megmunkálására is csak nagy méretű forgácsolóberendezéseken van mód. Ez a módszer lelassítja, illetve költségessé teszi az egyedi berendezések gyártását, és a méretkategória miatt nagyon leszűkül a gyártásra felkészült cégek köre.

Ilyen jellegű feladatokra kínál megoldást a Weldmatic Kft. által forgalmazott gépépítő modulok széles választéka. A nagy teherbírású, minden oldalon megmunkált, furatos acélelemek mérettartománya a pár centiméteres összekötő elemektől egészen a 4×2 méter méretű, nagy terhelhetőségű bázisasztalokig terjed. Oszlopmoduljaink a 400×400 milliméter keresztmetszetig és 4 méter hosszúságig állnak rendelkezésre. 

Tartályforgató
Lineáris robotpálya

Az összekötő elemek felhasználásával és a modulok kombinációjával egy olyan korlátlanul bővíthető rendszert tudunk a géptervezőknek kínálni, amely alkalmazásával jelentősen csökkenthető a tervezési és a kivitelezési idő, a költségek kordában tartása mellett. Ezenfelül olyan pontosságot garantál a gyártó, amit egyedi gyártás esetén csak extrém magas költségráfordítással lehet elérni.

Az egyik tipikus felhasználási terület, ahol egyértelmű előnyökkel jár a rendszerelemek alkalmazása, a nagy méretű lineáris robotok és robotpályák építése. Bázisasztalok vagy oszlopelemek egymáshoz való csatlakoztatásával bármilyen hosszúságban, akár több tonna teher mozgatására alkalmas pályát lehet nagy pontossággal összeszerelni, ezáltal kiterjeszteni a robotok munkaterét. A precíz közdarabmodulok a leginkább elterjedt lineáris csapágytípusok fogadásra alkalmasak úgy, hogy a helyszíni összeszerelés esetén sincs igény hosszadalmas beállításra. 

Kiterjesztett robotrendszer
L forgató

Az így kialakított szerkezeteket a legdurvább ipari környezetben is alkalmazhatják, mivel a plazmanitridálással kezelt elemeket semmiféle felületkezeléssel nem kell védeni. A gyártási technológia eredményeként a modulok kopás- és korrózióálló bevonattal rendelkeznek. Általános gépépítés esetén a modulrendszerből olyan, maximálisan 25 milliméter falvastagságú robusztus vázszerkezeteket lehet összeszerelni, amelyek vetekednek a vastag falú hegesztett szerkezetek vagy az öntvényvázak merevségével. 

Összefoglalva a moduláris géptervezés és gyártás előnyeit, elmondhatjuk, hogy a modulok használata olyan eddig nem ismert lehetőséget kínál a tervezőknek, amely gyors, költséghatékony és garantált pontosságú gépgyártást tesz lehetővé, még egyedi vagy kis sorozatú berendezések összeállítása esetén is.

Cégünk segít mind a tervezési folyamatban, mind teljes kivitelezésben, amennyiben ezt Ügyfeleink kérik. A gépépítő modulokat, és pályaelemeket külön is forgalmazunk, amelyeket egyedi gépépítő cégek a saját projektjeikben is fel tudnak használni.

Portál maró

25+ év szakértelem és tapasztalat

WeldMatic Kft, az Ön partnere!

WeldMatic Kft. több mint 25 éve foglalkozik hegesztés automatizálással, ipari robot technológiával, ami során szinte minden hegesztéstechnikai és automatizálási feladattal találkozott, és sikeresen megoldott. Ügyfeleink egyedi igényeire, mi testreszabott megoldást kínálunk!

Keressen minket bizalommal, ha az új egyedi fémipari célgépét profi és megbízható partnerrel szeretné megépíteni!

Weldmatic cég bemutató, termékek, megoldások

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg elérhetőségeit, és kollégánk keresni fogja Önt ebben a témában!
Elérhetőségek:
Üzenet

Írjon nekünk!

Miben tudunk segíteni?
Elérhetőségek
Üzenet